ANALYSE – Behalve als brandstof voor verbrandingsmotoren is olie ook een belangrijke grondstof voor plastic. Daar zou de komende decennia wel eens verandering in kunnen komen.

Deze week kondigde het Amsterdamse bedrijf Avantium aan naar de beurs te willen. Avantium wil de traditioneel zeer vervuilende plasticsector verduurzamen. Het bedrijf wil in maart op de beurzen van Amsterdam en Brussel maximaal 100 miljoen euro ophalen.

Een groot deel van de opbrengst wordt gebruikt om samen met het Duitse chemieconcern BASF een nieuwe fabriek neer te zetten in Antwerpen. Avantium maakt nog geen winst en dat gaat naar verwachting nog minstens vier jaar duren.

Avantium zet plantaardige suikers om in een breed scala aan chemicaliën en kunststoffen die bouwstenen zijn voor verpakkingen (poly-ethyleen-furanoaat, PEF), coatings en textielvezels. Frisdrankflessen gemaakt van PEF zijn duurzamer en beter dan de traditionele PET-flessen.

Avantium… en Corbion

Er is echter al een beursgenoteerd bedrijf in Amsterdam dat op deze markt actief is. Corbion, het oude CSM, begon ooit met suiker maken uit suikerbieten en werd groot met bakkerijproducten maar concentreert zich tegenwoordig op uiteenlopende melkzuurtoepassingen voor de voedings-, chemische en farmaceutische industrie, met haar divisies Purac en Caravan.

Melkzuur wordt gemaakt van gefermenteerde suiker en kan gebruikt worden voor houdbaarheidsverlenging van voedsel, cosmetische producten, oplosmiddelen, farmaceutische en medische toepassingen en dus ook biologisch afbreekbare plastics.

Corbion heeft in Thailand een lactidefabriek die eind 2011 operationeel is geworden. Het uit melkzuur gemaakte lactide is een grondstof voor polymelkzuur, afbreekbare bioplastics. De fabriek heeft een capaciteit van 75.000 ton op jaarbasis. Corbion heeft op deze markt een zeer sterke positie opgebouwd.

In 2016 besloot Corbion naast de fabriek in Thailand een PLA (polyactid acid) fabriek neer te zetten. Daarbij wordt nu samengewerkt met het Franse olie- en chemiebedrijf Total. Die zal in 2018 operationeel worden.

PLA is een afbreekbaar bioplastic, geproduceerd uit biomassa. Met 1,6 kilo suiker maak je één kilo PLA, voor andere bioplastics kost dat vaak veel meer. Corbion wordt de tweede aanbieder in de markt naast het Amerikaanse Natureworks. Overigens is Corbions omzet uit bioplastics nog zeer beperkt, de concernomzet wordt vooral behaald met de voedingsingrediënten. Maar de groeipotentie is groot.

De PLA die Corbion maakt en de PEF van Avantium zijn andere bioplastics. Corbion werkt ook aan FDCA (Furandicarboxylic acid) dat Avantium gebruikt voor de productie voor PEF, maar Corbion doet dat via fermentatie (met bacteriën). Avantium gebruikt daarvoor een chemisch proces.

Dividendrendement Corbion

Corbion maakt op 6 maart haar jaarcijfers bekend en dan kunnen beleggers hopelijk wat meer te weten komen over de ontwikkelingen in de markt. Analisten gaan er nu vanuit dat Corbion een winst van 1,70 euro per aandeel heeft behaald in 2016. Daarmee kost een aandeel nu 14 keer de winst.

Het (verwachte) dividendrendement is een kleine 2 procent. Een keuze tussen Avantium en Corbion is nu nog niet te maken. Maar een dividendbelegger kiest voor Corbion. Van Avantium is op dit vlak de komende jaren weinig te verwachten. Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht, dat is vaak ook een goed uitgangspunt bij beleggen.

Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van ‘De kleine Buffett’ en de jaarboeken ‘Beleggen kun je zelf’. Onder pseudoniem Jakob Bergen schreef hij de thriller ‘Bloedbank’. Hij bezit aandelen Corbion.